Aurora boreala- pe lista de „to do’s”

„Aurora boreală este un fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn. Se formează din explozii ce au loc la suprafaţa Soarelui, acesta aruncă în spaţiu un gaz fierbinte şi o serie de particule. Când particulele ajung în apropierea Pământului, sunt capturate de câmpul magnetic al Pământului şi încep să se învârtească în spirale strânse în jurul liniilor de câmp magnetic. Într-un sfârşit, ele intră în atmosfera Pământului prin dreptul polilor magnetici şi se ciocnesc cu moleculele de aer. În urma acestor ciocniri moleculele respective degajă lumina de diverse culori.

Aurora boreală este de două feluri în funcţie de poli, în emisfera nordică, fenomenul este cunoscut sub numele de aurora boreală şi este întâlnită în intervalele septembrie-octombrie, martie-aprilie.
În emisfera sudică, fenomenul poartă numele de auroră australă şi face referinţă la faptului că apare în sud, aurora australă este de obicei o imagine in oglinda a aurorei boreale.
Aurora australă în Wellington, Noua Zeelandă.

Lumina este de culori diferite în funcţie de tipul de moleculă din atmosfera Pământului, pentru că atmosfera Pamantului este compusa in principal din doua gaze, azot si oxigen, lumina va proveni din ciocnirea cu aceste două tipuri de molecule. Dăcă se lovesc de o moleculă de oxigen, lumina va fi verde. Dăcă se lovesc de o moleculă de azot, lumina va fi roşie.
Fenomenul nu este exclusiv terestru, fiind observat şi pe alte planete din sistemul solar, precum Jupiter, Saturn, Marte şi Venus. Totodată, acest fenomen este de origine naturală,
deşi poate fi reprodus şi artificial prin explozii nucleare sau în laborator.”

(sursa: http://beautifulnature.ecosapiens.ro/un-adevarat-fenomen-aurora-boreala/)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.