…egoism si invidie…

Ce faci, cand prin natura ta umana esti prins de egoism? Inconstient!

Nu suport egoismul, invidia si rautatea gratuita. De ce e nevoie de asta? E un capitol care la mine face parte din „si-asa e viata cum e, de ce sa le mai „promovam” si noi?”, sunt destui cei care nu constientizeaza asta, si mai ales efectele lor, ce rost are, ca si noi, cei care le constientizam, sa le punem in aplicare gratuit?

Egoismul mi se pare ca nu-si are rostul. Nu poti fi egoist fata de prieteni, familie sau persoana iubita, sau… fata de oricine, pentru ca asta inseamna a te pune pe tine pe primul loc, si in special, a face asta chiar cand nu e cazul, nu spune nimeni sa n-o faci, ar fi absurd, apare inevitabil in anumite momente, insa NU IN TOATE, si mai ales… trebuie controlat.

Invidia… invidia e gratuita, e dovada de lacomie.Conform DEX: invidia este a dori, a ravni; a pofti ceva ce apartine altui (sursa: http://dexonline.ro/definitie/invidia)

De ce? si pentru ce? adica tu invidiezi ACUM pe cineva pentru ce are, lucru sau calitate, dar de ce nu-ti pui si intrebarea: „frate! ce a facut X pentru ceea ce are?” Pentru o calitate, cu siguranta acea persoana si-a dezvoltat-o in urma „a ceva”, adica tot ce are, ce detine, material sau spiritual, au fost dobandite cu un EFORT. (scot automat din discutie pitzi si copii cu bani de la tati si mami). Adica, nu invidia pe cineva pentru ceva, pentru care poate, si tu aveai aceleasi sanse, APRECIAZA-L, ia exemplu, gandeste-te cum sa faci sa fii si tu la fel, sau sa ai si tu la fel, cum nimic nu vine gratuit, nici la el/ea nu a venit gratuit (repet… scoatem „specimenele” din discutie).

Bun! nice theory, dar ce faci totusi cand, desi le stii, le crezi si  mai ales le constientizezi, totusi, una din ele te cuprinde inconstient? Ce faci atunci cand ajungi sa fii egoist in ceva? (invidia o scot, mi se pare mult mai controlabila). Opusul egoismului este altruismul, insa nu trebuie sa fii altruist exagerat ca sa-ti controlezi si sa gasesti o balanta egoismului. Toate astea, din punctul meu de vedere, pot fi controlabile, in tot trebuie gasit o balanta, o cale de mijloc, in asa fel incat sa poti sa ai si tu constiinta impacata insa, nici sa fii exagerat pe partea celalata; pe clasicul principiu „cine e bun e luat drept prost”, si la noi, la romani… chiar se aplica.

De ce scriu toate astea? Pentru ca am fost egoista incosntient, si total gratuit, ca atare, evident ca imi fac procese de constiinta.

In loc sa analizez situatia reala, am ales sa ma pun pe mine pe primul loc, si sa ma gandesc numai la nevoile mele. AM omis exact partea aia pe care o mentionam mai devreme la invidie, am omis exact analiza din spatele lucrurilor. Nu sunt asa, nu fac asa de obicei, dar parca acum am fost… cred ca cel mai corect ar fi, lenesa in gandire; cum imi spun mai de fiecare data cand o iau pe aratura: „daca mai gandeam o secunda…”

Efectul lenii mele? Am ranit… si asta ma doare pe mine mai mult decat pe oricine altcineva, ma doare ca IMI PERMIT mie sa fac asta, sa ranesc, mai ales pe cine chiar nu merita. Gratuitati inutile!

All i can say, once more, este ca imi pare extraordinar de rau. Imi pare rau pentru „scaparile” mele prezente si mai ales pentru cele viitoare. Multumesc insa pentru cele trecute, ca am invatat din ele!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.