Măsuri de prevenție COVID-19, pentru specialiștii din domeniul Beauty

Așa cum spuneam și aseară în live, situația COVID-19 este una reală, care la acest moment acaparează toată atenția.

Organizația Mondială a Sănătății tocmai ce au declarat COVID-19 ca fiind primul care devine pandemic, însă ce nu am văzut nicăieri în presă este că Dr. Thedos Adhanom Ghebreyesus a menționat că dacă țările își vor continua respectarea cu strictețe a măsurilor adoptate, această primă pandemie va deveni și prima pandemie controlată.

De asemenea, întrebarea care trebuie să primeze în momentul ăsta înaintea panicii este ”fiecare dintre noi, facem suficient să diminuăm răspândirea virusului?”, facem suficient față de cei din jur? Față de cei pe care îi iubim? Față de noi?

Situația actuală nu ar trebui să fie una de panică, ci așa cum recomanda și Raed Arafat în conferința de presă a Ministerului Sănătății de astăzi, ar trebui să fie una de precauție și prevenție, acestea rămân ca cele mai importante forme de siguranță.

Așadar, prima măsură de prevenție și cea mai sigură este izolarea. Vă recomand acest lucru! Dacă însă momentan nu puteți alege această variantă, din motive de chirii, salarii sau oricare motiv considerați ca trebuie să vă scoată din casă, aveți recomandări mai jos. Sunt convinsă că începem să conștientizăm cu toții și fiecare ne vom lua măsurile necesare pentru a ne ține în siguranță pe noi, familia noastra cât și pe clienții/ clientele noastre.

Lucrurile trebuie să meargă înainte, au fost depășite în istorie situații mai dramatice, cu siguranță o vom depăși și pe asta, important este tocmai pentru că suntem în era tehnologiei și a comunicării, să luăm aminte la toate informațiile venite din surse sigure și să devenim mai responsabili.

La acest moment, după câteva zile de discuții cu colegii de breaslă, din țară, domeniul nostru încă nu este realmente afectat. Sunt câteva situații de anulări de programări, dar aș zice că încă suntem ok.

Insă! Așa cum vă spuneam, în ultimele zile am tot stat ancorată în noutățile și evoluția acestei situații. Vă menționam și aseara în live, momentan în România nu s-a atins apogeul situației, numarul celor testati pozitiv este în creștere, dar analizând per ansamblu, apogeul încă nu a fost atins, urmează, ca atare va veni un moment, curând, când probabil situația va începe să ne afecteze business-urile, fluxul de clienți, cash-flow-ul etc.

Am gândit zilele astea niște măsuri pe care le putem lua, la nivel de salon, cabinete de beauty specializate, etc, pe care le putem implementa în ideea de a diminua riscurile de contaminare și efectele COVID-19 asupra business-ului:

 1. Informați-vă doar din surse sigure despre evoluția și situația actualizată a statusului răspândirii virusului pe teritoriul Romaniei, Ministerul Sănătății este una dintre ele,
 2. Informați-vă clientele (prin social media sau sms) să nu se prezinte la programări dacă prezintă simptomatologie specifică,
 3. Puneți afiș informativ la intrare și/sau recepția salonului menționând clientelor importanța igienizării și dezinfectării mâinilor, strănutatul în șervetel urmat de igienizarea mâinilor etc.
 4. Rugați clientele să nu vină la programări însoțite de prietene, membri ai familiei, copii etc.,
 5. Asigurați, în spațiile de trafic ale salonului (recepție, sala de asteptare, toalete), soluții și săpunuri antibacteriene avizate de Ministerul Sanatatii, (voi face la final de articol o mică listă cu ele),
 6. Evitați aglomerarea zonei de așteptare a salonului și suprapunerea clientelor,
 7. Dezinfectați suprafețele, zona de lucru și instrumentarul conform legislatiei în vigoare,
 8. Aerisiți dimineața și seara fiecare încăpere a salonului,
 9. Dezinfectați zonele cele mai atinse din salon: clanțele ușilor, sonerie, robineți, întrerupătoare etc.,
 10. Spalați-vă pe mâini înainte și după fiecare procedură, cu săpun antibacterian, cel puțin 30 de secunde,
 11. Folosiți pentru uscarea măinilor doar șervețele de hârtie de unică folosință,
 12. În cazul tratmentelor faciale, a contactului cu mucoasa, zona ochilor, zona gurii. Folosiți mănuși de unică folosință în timpul procedurii, în cazul nefolosirii acestora, dezinfectați-vă bine pe mâini înaintea procedurii, evitați să vă atingeți fața în timpul procedurii, purtați mască de unică folosință, spălați-vă bine pe mâini post procedură (Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură, astfel evitați atingerea dacă nu v-ați spălat bine mâinile),
 13. În cazul în care voi sau colegii voștri prezentați simptomatologie specifică: febră, tușiți, prezentați dificultate respiratorie, dureri musculare și stări de oboseală, sunați la 112 sau sunați medicul de familie și urmați-i cu strictețe sfaturile,
 14. Respectați regulile de igienă ale fiecărei proceduri, conform legislatiei in vigoare,
 15. Folosiți mănuși de unică folosință și măști de protecție,
 16. Folosiți consumabile de unică folosință,
 17. Voi profita și voi menționa: nu refolosiți ceara, nu refolosiți spatulele, o spatulă per clientă nu înseamnă prevenție ci o spatulă per aplicare,
 18. Colectați deșeurile periculoase, cu risc de contaminare, separat față de deșeurile municipale, conform reglementărilor în vigoare,
 19. Fiți asumați și responsabili.

––––––––––––––––

PROCEDURILE RECOMANDATE PENTRU DEZINFECȚIA MÂINILOR, ÎN FUNCȚIE DE NIVELUL DE RISC (anexa 3 din Ordinul nr. 961/2016 pentru aprobarea normelor tehnice privind curățarea, dezinfecția și sterilizarea,… , în funcție de nivelul de risc…)

A. Nivel de risc MINIM– spălare simplă, igienică a mâinilor cu apă și săpun lichid:

 • când mâinile sunt vizibil murdare,
 • la începutul și la sfârșitul programului de lucru,
 • înainte și după utilizarea mănușilor (sterile sau nesterile),
 • înainte și după activitățile de curățare,
 • înainte și după contactul cu pacienții,
 • după utilizarea grupului sanitar (WC),

B. Nivel de risc INTERMEDIAR– spălare cu apă și săpun lichid urmate de dezinfecția igienică a mâinilor prin frecare cu un antiseptic, de regulă pe bază de alcooli SAU dezinfecția igienică a mâinilor prin spălare cu apă și săpun antiseptic:

 • după contactul cu un pacient septic izolat,
 • înainte de realizarea unei proceduri invazive,
 • după orice contact accidental cu sânge sau alte lichide biologice,
 • după contactul cu un pacient infectat și/sau cu obiectele din salonul (rezerva) acestuia,
 • după toate manevrele potențial contaminante,
 • … (aici mai sunt două puncte dar se aplică strict cadrelor medicale),
 • între manevrele efectuate succesiv la același pacient.

C. Nivel de risc ÎNALT- se aplică doar cadrelor medicale, țin de dezinfecția chirurgicală.

 

Știu că veți avea pornirea să spuneți că normele acestea țin de unitățile sanitare, eu vă spun că ”traduse” în lumea beauty, trebuie să ținem cont de ele. Nivelul de risc intermediar începe să înainteze în poziții și în situația actuala cu acest COVID-19 să se poziționeze pe locul 1, înlocuind în mare parte nivelul de risc cu grad minim.

–––––––––––––––––-

Lista săpunurilor și soluțiilor dezinfectante aprobate de Ministerul Sănătății, am ales pe cele mai comune, care până aseară mai erau pe stoc, vă dau și câteva site-uri unde sa urmăriți stocul:

A. Soluții dezinfectante pentru mâini:

 • Hexid- efect antiseptic, dezinfectant, timp de acțiune 3 ml/ 30 de sec,
 • Oromed- gel hidroalcoolic, efect bactericid, fungicid, microbactericid, virucid, timp de acțiune 1X3 ml/ 30 sec,
 • Desmanol Pure- efect bactericid, levurocid, virucid, rota virus, noro virus, timp de acțiune 30 sec.

B. Săpun antimicrobian:

 • Davera Soap- conține clorhexidină, se folosește înainte și după procedură.

C. Soluții dezinfectante suprafețe, podele:

 • Sporycid- efect bactericid, levuricid, fungicid, virucid, sporicid. Se poate folosi pentru lemn, pardoseli, faianță, PVC, inox, sticlă, plastic, mobilier, ceramică, canapele, mese tratament, grupuri sanitare. Se mai poate folosi și la dezinfectarea instrumentalului și a ustensilelor din cabinete.
 • Isorapid podele- efect bactericid, fungicid, tuberculocid, virucid. Se poate folosi pentru pardoseală, piatră naturală, PVC, podea laminată, parchet, lemn netratat, dale ceramice, polietilen, polipropilen)

D. Soluții dezinfectante instrumentar:

 • Isorapid Spray- bactericid, fungicid, tuberculocid, micobactericid. Timp de acțiune 15-30 sec,
 • Orolin Multisept (concentrat)/ Burbath (diluat)- bactericid, fungicid, tuberculocid, microbactericid, timp de acțiune 30-60 sec.

Am scos câteva ca exemplu, pe site-urile de mai jos gasiți mult mai multe cu descrierile complete

Site-uri:

www.medicam3.ro

www.klintensiv.ro

www.arli.ro

www.procosmetic.ro

www.mkd-medicale.ro

 

Insist, la final de articol, să nu ne panicăm. Vom trece și peste asta, asta e clar și sigur. Important este să trecem prin situația asta responsabili și asumați, atât față de noi și familie cât și fața de clienții nostri.

 

Nu uitați! Mai bine prevenim decât să tratăm!

–––––––––––––––––––-

@Toate drepturile de autor vis-a-vis de acest text sunt rezervate. Vă rog nu folosiți imaginile Lycon sau textele de pe acest blog fără a cere acordul și/sau fără a menționa sursa.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.